Δραστηριότητες

Εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία νε συνδυάσει τη διαμονή του στο ΑΣΙΟΝ ΛΙΘΟΣ με μια σειρά απο δραστηριότητες που συμπληρώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου λειτουργεί σύγχρονο γυμναστήριο για την άθληση των επισκεπτών, παραδίνονται μαθήματα yoga, μαθήματα εκμάθησης τοπικών Κρητικών χορών, βραδιές Κρητικής μουσικής. Γίνεται επίσης εκμάθηση μαγειρέματος φαγητών της μεσογειακής κουζίνας, τοπικά γλυκίσματα κ.α. Λειτουργεί επίσης ινστιτούτο  αισθητικής φροντίδας για καλωπισμό, αισθητική περιποίηση και μασάζ απο διπλωματούχο αισθητικό- φυσικοθεραπεύτρια.

To Φυσικό περιβάλλον μας

Οι επισκέπτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ομορφιά της κρητικής φύσης. Η περιοχή των Ασιτών φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της.  Ο επισκέπτης θα συναντήσει εξαιρετικά πολύτιμης και σπάνιας βιοποικιλότητας είδη. Ο κρητικός έβενος, ένας εντυπωσιακός θάμνος που ενδυμεί μόνο στη Κρήτη, ο κρόκος των κρητικών ορέων, η λαδανιά, η πικροδάφνη, το πεύκο, το κυπαρίσσι, το αειθαλές σφενδάμι, η αγριελιά κ.α. Τα πλέον χαρακτηριστικά είδη της χλωρίδας των Ασιτών είναι τα αρωματικά φυτά, που λόγω των αιθέριων ελαίων που εμπεριέχουν, χρησιμοποιούνται ωσ συστατικά στη μαγειρική, στη παρασκευή αφεψημάτων αλλά και ως θεραπευτικά. Το θυμάρι, το φασκόμηλο, η μαλοτήρα, η αγριομαντζουράνα, το δίκταμο είναι ορισμένα μόνο από αυτά που μπορεί να συναντήσει και, κυρίως, να μυρίσει, κανείς στις Ασίτες.  Πανέμορφα είδη απο ορχιδέες ευδοκιμούν στα βουνά των Ασιτών, καθώς και άλλα φυτά.  Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου τους οι Ασίτες ανήκουν στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, ενταγμένο στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών γεωπάρκων, καθώς κσι στο Δίκτυο των Παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO. Στη περιοχή των Ασιτών μπορούν να παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός πτηνών.  Σημαντικότερο τον γυπαετό ή κοκκαλά, γύπες, γεράκια, πέρδικες κ.α.

 Μονοπάτια

Στις Ασίτες, από το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου, σε μια εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσία, περνάει το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, στη θέση “Πρίνος” (όπου υπάρχει δάσος από πρίνους) σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Η ανάβαση προς το ορειβατικό καταφύγιο «Πρίνος» του Ψηλορείτη αποτελεί πρόκληση για τον επισκέπτη που θέλει να περπατήσει στο ψηλότερο βουνό της Κρήτης. Το καταφύγιο αυτό, που οικοδομήθηκε το 1967 και επεκτάθηκε το 1992, βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων και διαδρομή είναι αρκετά ανηφορική. Περιπατητικά και περιβαλλοντικά μονοπάτια, σηματοδοτημένα και χαρτογραφημένα φέρνουν το επισκέπτη στην όμορφη Ασιτιανή ύπαιθρο είτε ακολουθώντας τα μονοπάτια που οδηγούν στο βουνό Ψηλορείτη, είτε στα γύρω φαράγια και και στους ελαιώνες.

Εκδηλώσεις – Μοναστήρια και εκκλησίες.

Στη περιοχή των Ασιτών ή σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν ιστορικά μοναστήρια απο τα πλέον γνωστά της Κρήτης. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνι με λαογραφικό μουσείο , της Παναγίας της Παλιανής και της Αγίας Ειρήνης, πέρα απο τη θρησκευτική κατάνυξη που προκαλούν χαρακτηρίζονται απο τη μοναδική φυσική και αρχιτεκτονική τους ομορφιά.  Βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες είανι διάσπαρτες, έχοντας η κάθε μία τα δικά της ιστορικά στοιχεία.

Πολιούχος των Κάτω Ασιτών είναι η Αγία Παρασκευή και κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου γίνεται πανηγύρι προς τιμή της με δεκαήμερο πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Ιωάννη, πολιούχου των Άνω Ασιτών, οργανώνεται  κάθε χρόνο πανηγύρι στις 29 Αυγούστου που συνοδεύεται από σειρά εκδηλώσεων. 

Εκδηλώσεις  πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων για τη προώθηση των τοπικών προϊόντων, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας τοπικών φαγητών και ποτών. Στη περιοχή δραστηριοποιούνται μερικά απο τα  μεγαλύτερα οινοποιϊα  της Κρήτης, καθώς και ρακοκάζανα τα οποία είναι επισκέψιμα χαρίζοντας εμπειρίες και μοναδικές γεύσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ